Πειραματική Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτησης (Σ.Α.Ε.Κ.) Τουρισμού Μακεδονίας
Καλώς ορίσατε στην Πειραματική Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Μακεδονίας με έδρα την Θεσσαλονίκη!
Η φοίτηση στην Πειραματική Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού Μακεδονίας είναι ΔΩΡΕΑΝ και υποχρεωτική. Ξεκινά κατά το χειμερινό εξάμηνο, διαρκεί κατ’ έλάχιστον τέσσερα (4) εξάμηνα και δεν δύναται να υπερβαίνει τα πέντε (5) συνολικά εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένης σε αυτά της περιόδου Αμειβόμενης Πρακτικής Άσκησης.
Η συνολική διάρκεια κατάρτισης είναι 1200 διδακτικές ώρες, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα προγράμματα και τους Οδηγούς Κατάρτισης, ενώ της πρακτικής άσκησης είναι 960 ώρες. Η πρακτική άσκηση είναι υποχρεωτική και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος κατάρτισης.
Πραγματοποιείται σε τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε χώρες της Ε.Ε. και υλοποιείται μετά το πέρας του Β’ εξαμήνου σπουδών και μετά το πέρας του Δ’ εξαμήνου σπουδών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Τα προγράμματα σπουδών οδηγούν σε απόκτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης, η οποία χορηγείται από την Σχολή. Στην συνέχεια οι απόφοιτοι δύνανται να συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης, οι οποίες διεξάγονται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π) και οδηγούν μετά την επιτυχή συμμετοχή τους, στην απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 5 σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Το έτος κατάρτισης 2025-2026 θα λειτουργήσουν πέντε ειδικότητες:
- Στέλεχος Επιχειρήσεων Φιλοξενίας με εξειδίκευση στον Τομέα Διοίκησης Δωματίων – Hospitality Business Executive specialized in Rooms Division Management (Πειραματική Ειδικότητα),
- Στέλεχος Ταξιδιωτικών & Τουριστικών Επιχειρήσεων – Executive in Travel and Tourism Business (Πειραματική Ειδικότητα),
- Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας,
- Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef),
- Τεχνικός Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής.