Διαγωνισμός Comme des Chefs 2025

Διαγωνισμός Comme des Chefs 2025

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Πειραματική Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού Μακεδονίας,
συμμετείχε στον διαγωνισμό «Comme des chefs 2025» - για μια  δημιουργική και βιώσιμη  μεσογειακή γαστρονομία,
με τους πρωτοετείς σπουδαστές & σπουδάστριες του Τμήματος Α2, ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης
– Αρχιμάγειρας (Chef)».
 
Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από την Γαλλική Πρεσβεία Ελλάδος, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος,  το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
σε συνεργασία  με τα Γαλλικά Ινστιτούτα της Ιταλίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού – Γ.Γ.Ε.Ε.Κ. &  Δ.Μ.
για σπουδαστές Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής των Δημοσίων και Ιδιωτικών Σ.Α.Ε.Κ. σε όλη την Ελλάδα. 
 
Στόχος του διαγωνισμού ήταν η προώθηση της χρήσης της Γαλλικής γλώσσας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, ιδίως σε τομείς όπου 
η γαλλική γλώσσα διδάσκεται ήδη στην Ελλάδα και η γνώση της προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες  Επαγγελματικής Κατάρτισης. 
Επιπρόσθετος στόχος του διαγωνισμού ήταν να συνεργαστεί κάθε τάξη για την σύλληψη  και εκτέλεση μιας συνταγής στα γαλλικά, βασιζόμενη 
στη μεσογειακή κουζίνα του μέλλοντος και να την υποβάλει στην επιτροπή γραπτώς και μορφή βίντεο στα γαλλικά. 
Βασική προϋπόθεση για τη σύνταξη κάθε συνταγής ήταν η αποτύπωση των επιρροών, των τοπικών και εποχιακών υλικών και των τεχνικών 
μαγειρέματος της Μεσογειακής ζώνης, ζητήματα βιωσιμότητας και ορθολογικής χρήσης πόρων,
προσδίδοντας παράλληλα μια δημιουργική/φουτουριστική πινελιά.
 
Οι σπουδαστές και σπουδάστριες της Πειραματικής ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας εμπνεύστηκαν την μαγειρική τους συνταγή 
λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προδιαγραφές του διαγωνισμού, λειτούργησαν ομαδικά, με πάθος και  δημιουργικότητα,
υπό την εποπτεία της υπεύθυνης καθηγήτριάς τους Cheffe κας Σταυρούλας Κεϊσίδου και της καθηγήτριας Γαλλικής γλώσσας κας Μαρίνας
Νικοπούλου. Η σύνθεση και παραγωγή του βίντεο ανήκει αποκλειστικά στους σπουδαστές και σπουδάστριες. 
Μπορείτε να δείτε το βίντεο youtube icon free vectorεδώ !  
 
Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς, αξιολογήθηκε από την κριτική επιτροπή, η οποία τους κατέταξε στην έκτη θέση
και θα συμπεριληφθεί στο Βιβλίο των δέκα επιλεγμένων Συνταγών «Comme des Chefs 2025».
 
ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στους σπουδαστές και σπουδάστριες της Πειραματικής ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας
καθώς και στις εκπαιδευτικούς μας!
 
ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στις δύο ΣΑΕΚ Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού και συγκεκριμένα στην ΣΑΕΚ Τουρισμού Πελοποννήσου
που κατέλαβε την πρώτη θέση και στην ΣΑΕΚ Τουρισμού Ιονίων Νήσων που κατέλαβε την τρίτη θέση!
 
Για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται το σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο που  προσφέρουν οι ιστορικές πρώην Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων
και νυν ΣΑΕΚ Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού και ο ρόλος τους στη Δημόσια Τουριστική Εκπαίδευση και Κατάρτιση της Ελλάδος.
Facebook