ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: EURICE Εκπαιδευτικό σεμινάριο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: EURICE Εκπαιδευτικό σεμινάριο

EURICE Εκπαιδευτικό σεμινάριο

ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας του Υπουργείου Τουρισμού 19.12.2023

“Επιλέγουμε ευρωπαϊκό ρύζι για ένα βιώσιμο περιβάλλον”

 

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία» διοργανώθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο στο ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας του Υπουργείου Τουρισμού για το δυναμικό κοινό της επόμενης γενιάς μαγείρων και ζαχαροπλαστών.

Το πρόγραμμα με τον διακριτικό τίτλο EU RICE, υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια).  Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε στους σπουδαστές η συμβολή της καλλιέργειας του ρυζιού στη διατήρηση των υγροβιότοπων, την αξιοποίηση των άφθονων υδάτινων πόρων, τη διατήρηση της βιωσιμότητας των εδαφών και γενικά στην οικολογική ισορροπία, αλλά και στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών καλλιέργειας και παραγωγής του. Οι σπουδαστές ενημερώθηκαν ακόμη για το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και ασφαλές, αφού καλλιεργείται τηρώντας τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την αγροτική παραγωγή.

Στο ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας του Υπουργείου Τουρισμού οι Chef instructors  Σοφία Τεφτσή, Σταυρούλα Κεϊσίδου, Αντώνης Μάστορας, Βασιλική Στάϊκου και οι Pastry Chefs Πασχάλης Ζερβίδης Νικόλαος Αλεξιάδης, Νικόλαος Ποζουκίδης ετοίμασαν με τους σπουδαστές, τρεις εμπνευσμένες συνταγές με αναφορά στην παράδοση και αξιοποιώντας το μεσόσπερμο ελληνικό ρύζι:

  • Ορεκτικό: Μους ντοματόρυζο, Μπισκότο ντομάτα, Τουϊλ με μελάνι σουπιάς, Τζελ βασιλικού, Λευκός ταραμάς, Καρπάτσιο χταπόδι
  • Αλμυρό παστάκι ρυζιού
  • Γλυκό Ατζεμ ρύζι

Το αποτέλεσμα ενθουσίασε όλους τους σπουδαστές, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστεί και να συζητηθεί η εξαιρετική γεύση και συμπεριφορά του ελληνικού ευρωπαϊκού μεσόσπερμου ρυζιού στη μαγειρική, αλλά και η αξία της δημιουργίας και της εξέλιξης της παράδοσης.

Η υποδοχή της Διεύθυνσης της Σχολής γενικά, η συνεργασία, το ενδιαφέρον των καθηγητών και κυρίως η συμμετοχή των σπουδαστών/ στριών είναι μεγάλη, ενδεικτική του υψηλού επιπέδου σπουδών της Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ επιβεβαιώνεται η αξία της ενημέρωσης, που παρέχει το πρόγραμμα EURICE σε εξειδικευμένα και στοχευμένα κοινά.

Εκτελεστικός φορέας του προγράμματος είναι η εταιρεία Νοvacert, η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων, η οποία έχει αναθέσει στην εταιρεία Chef Stories τη διοργάνωση των εκδηλώσεων στην Ελλάδα.

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες, που διατυπώνονται, εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας (REA). Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα  αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για αυτές.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα EURICE θα βρείτε:
https://www.europeanrice.eu
https://sustainablerice.eu/
https://www.facebook.com/sustainablerice.eu/
https://www.facebook.com/europeanrice/

 

 

_MG_0018.jpg_MG_0781.jpg_MG_1095.jpg

_MG_1120.jpg_MG_9680.jpg

P11900071.jpgP1180958.JPG

P11809719.jpg_MG_0163.jpg

 

Facebook