Ενημέρωση για όλες και όλους τους Υποψηφίους που θα συμπληρώσουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό 2021

Σύμφωνα με τον ν. 4744/2021 (Α’ 25) φέτος για πρώτη φορά, ταυτόχρονα με το μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθιερώνεται και το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή και φοίτηση ενδιαφερομένων υποψηφίων στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. της χώρας.

Η υποβολή του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου (Π.Μ.Δ.) θα γίνει κατά την ίδια ακριβώς περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου (Μ.Δ.) εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Δικαίωμα συμπλήρωσης του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. έχουν:

α) όσοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2021 και κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο.

β) όσοι τελειόφοιτοι ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2021 δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2021, αλλά επιθυμούν να υποβάλλουν Παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο (Π.Μ.Δ.)  για την εισαγωγή τους σε Δημόσιο Ι.Ε.Κ.

Τα αποτελέσματα των επιτυχόντων στα Δημόσια Ι.Ε.Κ., θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα με αυτά των επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η εγγραφή των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Η προαναφερθείσα διαδικασία είναι η πρώτη φάση για την εισαγωγή σε Δημόσια Ι.Ε.Κ. για το έτος κατάρτισης 2021-2022.

Η δεύτερη φάση αφορά, όπως κάθε χρόνο, στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής καταρτιζόμενων Δημοσίων Ι.Ε.Κ., με ηλεκτρονικές αιτήσεις σύμφωνα με τις προδιαγραφές, τα κριτήρια και τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. των αρμόδιων Υπουργείων. Η δεύτερη αυτή φάση θα αφορά στις θέσεις ανά ειδικότητα που: α) δεν καλύφθηκαν από την διαδικασία υποβολής του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, καθώς και β) δεν προκηρύχθηκαν κατά την ανωτέρω διαδικασία. Επισημαίνεται ότι δικαίωμα εγγραφής σε Ι.Ε.Κ. (επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων) έχουν μόνο απόφοιτοι ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ. καθώς και οι κάτοχοι ισότιμων τίτλων (επίπεδο 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων), όπως αυτά ορίζονται στον ν. 4763/2020.

Σημαντική σημείωση: οι υποψήφιοι που συμπλήρωσαν το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο (Π.Μ.Δ.)   αλλά δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Δημόσιο Ι.Ε.Κ., διατηρούν το δικαίωμα συμμετοχής υποβολής αιτήσεων, επιλογής και εγγραφών καταρτιζομένων Δημοσίων Ι.Ε.Κ., κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου σύμφωνα με την προκήρυξη εισαγωγής του κάθε αρμόδιου Υπουργείου.

Τα ΙΕΚ Τουρισμού αρμοδιότητας Υπουργείου Τουρισμού συμμετέχουν στο παράλληλο μηχανογραφικό (Π.Μ) με δύο (2) ειδικότητες:

α) Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία Υποδοχής – Υπηρεσία Ορόφων – Εμπορευματογνωσία)

β) Στέλεχος Διοίκησης & Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού                      ( Στελέχη τουριστικών γραφείων – αεροπορικών εταιρειών – εξυπηρέτησης αεροδρομίων)

Οι άλλες δύο ειδικότητες του ΙΕΚ Θεσσαλονίκης:

  • Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef)
  • Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής

ΔΕΝ μετέχουν στο Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.).

Οι αιτήσεις συμμετοχής για τις θέσεις των παραπάνω ειδικοτήτων θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με την προκήρυξη εισαγωγής καταρτιζομένων στα ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού, έτους κατάρτισης 2021-22.

Για να δεις αναλυτικότερες πληροφορίες πάτησε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.esos.gr/arthra/73218/parallilo-mihanografiko-oi-eidikotites-kai-o-arithmos-eisakteon-sta-iek

Για να δεις όλες τις ειδικότητες πάτησε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.esos.gr/sites/default/files/articles-legacy/mhxanografiko_iek.pdf

 

Facebook Twitter Pinterest